Pengikut Blog Ayie

Selasa, 22 Februari 2011

JANJI DIKOTA..KATA DILAKSANA..

Tahniah kpd semua calon yg menang bertanding dlm PRK kali nie..
Tunaikanlah tanggungjawab anda yg diamanahkan oleh mahasiswa..
Xlupa jgk tunaikanlah semua janji2 anda semasa pilihan raya dulu..
JANJI DIKOTA, KATA DILAKSANA
Sesekali anda berada di atas jangan lupa org yg di bawah yg menaikkan anda..
Tanpa undian org yg berada di bawah xmungkin anda akn berada diatas..
So, calon yg menang 2 jgn lupa jasa2 mereka..
EVOLUSI MAHASISWA, ASPIRASI SEJAGAT
Tahniah calon yg menang dan bakal menerajui Majlis Perwakilan Pelajar (MPP)..
Antara calon2 yg menang PRK utk Konstituensi Umum kali nie:












Isnin, 21 Februari 2011

Mari Mengundi!!!


Hari Ayie telah melaksanakan tanggungjawab sebagai pengundi..
Nie kali kedua Ayie mengundi slps mengundi masa Ayie first year dulu..




Bukan susah pun nak mengundi..
Korang just PANGKAH jew calon yg korang suke..
Untuk kerusi umum korang kena PANGKAH dlm 6 org calon jew drp 12 calon kot yg bertanding..
Bg kerusi pusat pengajian macam Ayie (PPIK) kena pangkah 2 daripa 3 org calon yg bertanding..
Bg kertas undi utk kerusi UMUM warna pink..
Kertas undi bg kerusi pusat pengajian warna kuning..
Jgn salah pangkah plk..

Calon yg menang bakal mewakili MPP..

Kot2 korang PANGKAH terlebih or terkurang kertas undi 2 dikira undi rosak..
PANGKAH undi pun kena betul..
Cam nie X..
Jgn PANGKAH cam nie X..
Jgn PANGAH terkena garisan petak undi plk..
Penat2 jew la korang pi buang undi kalau semua 2 jadi undi rosak..
Seblm memangkah 2 tghla dulu calon2 yg terbaik yg bakal memimpin kita..
Jgn pakai belasah jew undi..

Proses pengiraan undi..

Kpd mereka yg blm kuar mengundi lg jom cepat2 ke pusat mengundi sekarang coz tinggal beberapa jam lg pusat mengundia akan ditutup..
Dlm pkl 5.00 petang kot..


SELAMAT MENGUNDI DAN UNDILAH DENGAN BIJAK
1 UNDI  MAHASISWA , 1 EVOLUSI MAHASISWA SEJAGAT

Ahad, 20 Februari 2011

PILIHAN RAYA KAMPUS USM 21/2/11









MENYERU seluruh pelajar2 USM sama ada USM Kampus Induk, Kejuteraan dan Kesihatan datang beramai2 membuang undi pada 21/2/2011 di semua Desasiswa atau Komplek Cahaya masing2..
Kuar awal coz pusat membuang undi akan dibuka dari pukul 8pg hingga 5ptg..
JANGAN lupa bawa Kad Pengenalan atau Kad Matrik..
DAN
Yang paling PENTING
UNDILAH
CALON2
YANG
BENAR2
BOLEH
MEMIMPIN
KITA
1 UNDI Penentu Masa Depan Mahasiswa..
So, fikir2 dgn BIJAK sebelum memangkah CALON yg benar2 layak sebagai YB (pemimpin kita)..
Jika salah memilih CALON ia akan merugikan kita juga..


UNDILAH DENGAN BIJAK

Hari Melantak Sedunia...

Oleh kerana xmkn dr pagi tadi..
Coz kafe kat bawah 2 tutup..
Terpaksala mkn maggie sbg alas perut..
Tibanya petang perutku menyanyi2 (Lapar la 2)
Macam2 lagu perut nie nyanyi..
Lagu Ct, Mawi semua ada..

Ayie and the gengz..

 

Petang 2 mamber Ayie ajak mkn kat KFC, Syukri namanya..
KFC dia kurang faham cikit..
Kalau sebut ATUK cepat jew tangkap..huhu..
ATUK 2 panggilan pada KFC..
Xtau la camnew blh panggil cam 2..
Syuk ajak Ayie kuar mkn kat KFC..
Then member2 Ayie yg laen (Nazrul, Zaidi dan Hus)
Masa 2 tgh lapar macam xmakan sebln..

Ayie biasa menu nie tiap2 kali pergi KFC..

Apa lagi Ayie order set Combo coz nk try donut ikan..
Org kata sedap..Bila try sedap jgk..
Seblm nie kalau Ayie pergi kat KFC xpernah miss mkn set dinner plate..
Hari nie rasa cam nk tukar selera..
That why, Ayie cuba set Combo..
Ayie, Hus, Zaidi dan Nazrul duk 1 meja..
Syukri pula duk meja laen coz diorang ada program sendiri dengan kelab masing2..
Lepas mkn jew kami terus kuar..
Xtunggu pun syukri coz diorang busy dgn kelab mereka (sorry)hehehe..

Makan sambil bergambar..haha

Asal nk blk jew ada kedai burger Nazri kat depan..
Lepas 2 Zaidi ajak beli burger plk..
Igat xnk beli coz dah kenyang..
Tutt..Tutt beli jgk coz nk cuba..
Semua member Ayie beli burger yg sama..
Burger special..
Harga dlm 4.90..

Yum2 sedapnye..

Murah jew..
Tp sedap coz ada double daging, telur, sos lada hitam dan byk ag..
Nk cuba burger 2 try r beli..
Confirm sedap..
Lps mkn Ayie sgt kekenyangan..
Biasala Hari Melantak Sedunia..hahaha..

Sabtu, 19 Februari 2011

Vrooomm..Vroomm PRK USM..

Pemilihan calon pun sudah..
It time for KEMPEN MENGEMPEN plk..
Macam2 cara diaorg guna utk meraih undi para pelajar USM nie..
Xkira USM Induk, Kejuteraan or Kesihatan..
Masing2 busy dgn kempen masing2..
Jentera2 calon bertanding dan pusat Balai Raya calon bertanding beroperasi 24 jam bermula selepas pemilihan calon hr 2..
Masa berkempen masih byk berbaki lg..
Coz kat sini biasanya 3 hari jew masa utk berkempen..
Perang poster bermula dgn idea kreativiti jentera2 yg membantu calon yg bertanding..
Seronok Ayie tgk bena2 yg digantung..
Blk kpd vrooomm..Vrooomm 2 bunyi kereta dan bunyi motor yg digunakan oleh jentera2 calon bertanding..
Dr siang hinggalah malam mereka nie tgh berkempen calon masing2..
Pd setiap mlm ada RAPAT UMUM yg diadakan di Padang Kawad di mana calon yg bertanding akan diberi masa lbh krg 15 minit kot utk berkempen..
Tanggal pd 21 tarikh pengundian bermula di semua desasiswa dan konkos..
Pd seblm mlm plk pengiraan undi bg mengetahui siapa yg terpilih mewakili MPP (Majlis Perwakilan Mahasiswa)
Ayie just nk share pd semua tentang calon daripada Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (PPIK) kali ini menunjukkan 1 Transformasi coz 3 penjuru bertanding di samping calon PPIK yg bertanding utk  calon Konstituensi Umum..
Seblm pilihan raya nie calon PPIK menang tanpa bertanding..
Kali nie ada perubahan bahawa pelajar2 IK bknya lemah dlm berpolitik..
Ini calon utk PRK PPIK utk Pilihan Raya Kampus (PRK)
Member2 Ayie jg yg bertanding..
Syabas coz berani bertanding utk mengalas tanggungjawab bg menjadikan PPIK yg terbaik..
Semoga niat murni mereka dpt dilaksana di samping menunaikan semua menifesto yg dijanjikan masa Pilihan Raya..
Saudara TAQIB ZULKAFLI

Saudara BAYANG AK UDING

Saudari NUR FARHANAH BINTI NASIR

Calon drp PPIK yg bertanding untuk KONSTITUENSI UMUM..
Saudara MUHAMMAD IDZUAN JAMALUDDIN

JANGAN LUPA turun menunaikan tanggungjawab membuang undi pada 21/2/2011
IGATLAH 1 UNDI PENENTU MASA DEPAN KITA
UNDI dgn BIJAK, PILIH CALON dgn BIJAK..

Ayie Maen Bowling


Hari nie Ayie join Pertandingan Bowling Kelab Geografi..




First time Ayie maen bowling..
Mcm xcaya jew..
Coz Ayie xpernah maen pun benda nih..
Sentuh bola bowling pun x..

Senyum lebar semangat nk maen bowling..

Tp hari nie Ayie try maen..
Wlpn pd mulanya agak kekok nk pegang bola bowling dan baling bola 2..
Sebelum pertandingan dimulakan..Sesi bergambar..

Cuba punye cuba..
Mula2 pakai belasah jew baling asalkan bowling bottle jatuh kat bawah..

Golek bola 2 jgn x golek..haha

Masuk longkang or x 2 usah citer..haha

Team Ayie, Yus.......

Dgn xbiasa maen benda nih Ayie dpt strike sebyk 3kali..

Pakai belasah jew baling..Yg ptg strike!!!

Kata member Ayie Hattricks la konon..haha
Tp best pula maen bowling nie..

Macam style Ayie baling..haha

First time cuba rasa cam best plk..
Nk join la plk lps nie..hehe

Team yg bertanding utk Kelab Geografi seramai 16 team..

Bergambar  slps hbs games..

Penat gakz r nk baling bola bowling yg berat utk 3x games..

Ayie team dgn Syukri dan Yus..
Last minute pd mlm sblm pertandingan nie jew Ayie daftar..

Pd mulanya xnk join tp one group xde players..
So, Ayie & Syuk la yg memenuhkan team Yus nie..

Penang Bowl..


Lepas semua games habis, upacara penutup dilakukan oleh pengarah projek (Khusyairi) atau lbh mesra lg dgn nickname Kucai..

Bergambar coz excited dpt sijil penghargaan..
Pembahagian sijil penyertaan utk semua peserta and then Hadiah kpd Pemenang tempat 1, 2, 3..
Org laen yg terror dh sapu hadiah pemenang 2..hahaha..

Tahniah kpd teams HIJAU (Dali, Hamdan & Adi dpt nom 3)..

Yg plg best masa cabutan bertuah..
Mula2 nom Ayie xkena..
Kedua pun xkena..
Ketiga pun xkena..
Last sekali nom 17 adalah nom cabutan bertuah..

Xdpt tempat 1,2,3 dpt sijil penghargaan pun jd lah..huhu

Tgk blk nom yg Ayie simpan bertuah..
Apa lg..Cepat2 la Ayie pergi ambil hadiah kat depan 2..

Excited la kata kn cz Ayie jarang dpt nom cabutan bertuah..
Rezeki..hehe..

Ayie respect kat pengarah projek nie, Kucai cz bg makanan (nasi ayam) kpd semua peserta pertandingan bowling..

Mkn slps kalah berjuang dlm pertandingan bowling..hehe
Setahu Ayie, kelab org persatuan lain xpernah buat makan lps maen bowling..
Just maen sahaja..
Tahniah Kucai..
 
Laen kali sponsor mknan lg..hehe
Pertandingan nie tamat  pkl 1.00 tghari & bersurai..
Geografi Legasi & Lestari..


Jumaat, 18 Februari 2011

PERTANDINGAN BOWLING

Jg lupa kpd semua peserta yg akn menyertai Pertandingan Bowling
Kelab Geografi USM

Tepati masa & tempat berkumpul yg ditetapkan..
Jgn lambat..

Nanti kena tinggal..hahahaha..

Semua AJK Kelab Geografi USM mengucapkan terima kasih kpd semua peserta yg menyokong aktiviti yg dilakukan..

Kpd peserta Pertandingan Bowling mainlah dgn bersungguh2..

Akhir sekali Ayie mewakili semua AJK Kelab Geografi mengucapkan selamat bertanding & semoga berjaya..


Geografi Legasi & Lestari..

Sakit Kepala VS Migrain

Ada cara x nk hilangkan sakit kepala atau migrain nie???

Xtau nk buat camne..
Ayie kadang2 sakit kepada & tahap plg kritikal tahap migrain..

Sakit Kepala...


Susah nk ckp rasa camnew..
Bg mereka yg ada migrain or sakit kepala diorang kan tahu rasa camnew..
Sakit teramat-2..

Susah diungkapkan dgn kata2..
Bg Ayie bila mula2 sakit kepala Ayie akn rasa pening2 sampai penglihatan pun sampai nampak kabur..

Rasa loya2 and then baru rasa berdenyut2 sakit kepala di sebelah kanan macam dicucuk jarum..
Tuhan saja yg tahu betapa sakitnya..

Kena igt, sakit 2 pun ada hikmahnya cz sakit blh menghapuskan dosa2 kecil..

Korang, kalau sakit jgn mudah putus asa k..Korang must sabar dgn ujian 2..

Sakit Kepala macam kena ketuk tukul..

Bila Ayie sakit kepala semua benda rasa cam xbest..
Berdiri pun xblh, tunduk pun xblh..Sakit..

 Ayie check tekanan darah kat klinik kadang-kala naik, kadang kala normal blk..
2 sbb Ayie sakit kepala..

Biasa sakit kepala nie Ayie kena 1x dlm sebln..K adang2 xde langsung..

Org kata sakit kepala nie disebabkan oleh byk faktor..
Ada yg kata keturunan..
Akibat stress (assignment,kerja dll)..
Pemakanan yg xseimbang..

So, kalau korang sakit kepala 2 jgn lupa pergi klinik..
Bimbang migrain semakin bertmbh teruk..

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI

p/s:Kalau korang ada cara nk hilangkan sakit kepala jom kita pakat2 share..

Blog..Blog..Blog..


Hr nie Ayie nk citer entry pasal blog..
Semua org ada blog..

Dr budak kecil hinggalah org dewasa ada blog..
Dunia serba canggih..
Just buat free jew..

Xperlu bayar  sesen pun nk buat blog..
Xmacam org dulu2, mana ada blog..

Kini, dunia serba canggih semua masyarakat menggunakan blog sebagai medium penyampai yg utama..

Xkirala ahli politik ke, ahli perniagaan ke, student ke..
Blog nie kita blh buat dgn senang jew..

Segala luahan seseorang menggunakan blog sebagai tempat meluahkan perasaan..
Ayie just nk share blog2 kawan Ayie, kalau korang LIKE jgn lupa FOLLOW mereka..

SENARAI BLOG KAWAN AYIE

Nazrul Sunbae Blog


Anip Blog


p/s:Jgn lupa follow mereka k..

Khamis, 17 Februari 2011

Demam PRK USM..

PRK???
Pilihan Raya Kampus USM dah bermula..
Hari adlh permulaan PRK yg masih panas2 lg..
Cz pernamaan calon baru td berlangsung dgn perarakan calon ke pusat penamaan calon..
Dgn slogan masing dan menifesto masing sama ada Pro-Aspirasi or Pro-Mahasiswa..

Semasa Pernamaan Calon..

Calon PRK???
hurmmm..Ayie xminat nk jd calon..Just bg kat org laen jew..
Ayie hanya sokong dr belakang jew..
Kepada calon yg bertanding berkempenlah dgn cara yg berhemat barulah ramai pengundi berminat utk memangkah undi bila Hari Pengundian nanti..

Pro-Universiti USM..Adakah ia menjadi pilihan anda??


Bila calon yg dah menang nanti jgnlah lupa diri bahawa pengundilah yg memilih anda..Kalau x kerana pengundi anda(calon) xmungkin ada di sini..
Tunaikan semua janji2 yg dijanjikan k bila dh menang nanti..


Pro-Mahasiswa USM..Adakah ia menjadi pilihan anda??



Kpd pengundi pula Ayie ingin berpesan 1 jew..

UNDILAH CALON YG TERBAIK
Jgn salah pilih calon cz ia akn memberi impak kpd kita jg kelak..

Xkiralah korang nk undi Pro-A or Pro-M..
Yg penting calon 2 blh diharap dan membuat kerja sebaik mungkin kerana ia medium suara siswa jika ada sebarang masalah dan dibawa ke Parlimen Mahasiswa utk langkah penyelesaian..

Jgn lupa mengundi k..Cz undi penentu masa depan kita walaupun 1 undi..
Kpd kawan2 Ayie yg menjadi calon PRK Ayie ucapkan selamat berkempen dan berusaha sebaik mungkin..

Kpd yg menang nanti jgn lupa tanggungjawab anda yg perlu dipikul..

Semoga Berjaya!!!
<(*__*)>

Bila TOT Mula Menjelma..

Menghitung hari..
TOT USM (Temasya Olahraga Tahunan)
Sekarang semua penghuni desasiswa USM tgh demam..
Demam sukan..
Al-maklumla TOT dah nk mula..

Hari Terakhir TOT..

Preparation..Preparation..
Semua exco desasiswa busy dgn tugas masing2..
Ada yg menguruskan persiapan utk pertandingan Rumah TOT  Terbaik, Pasukan Sorak & Maskot yg Terbaik..
Bg Ayie TOT pd semesta lepas best cz kali pertama Ayie join sejak 1st masuk u..

Pada 1st pembuakaan ada event yg menarik dgn acara pembukaan spt Perarakan Pancaragam, Perarakan Badan2 Beruniform, Pekikan Sorakan oleh kumpln cheers desasiswa masing2 yg berlwn antara satu sama lain..

Maskot Desasiswa masing2..

Paling best tgk gelagak maskot antara desasiswa yg kelakar giler..
Ada maskot burung, lebah, rama2 dan byk ag..Thn nie xtau la maskot apa plk yg mereka nk buat..
Tidak lupa jg acara padang spt tarik tali, lumba lari, lontar peluru & byk lg..

Selepas upacara perasmian..

Ayie igt nk join jd atlit tp xbrani r..hehe
Biasanya TOT nie diadaka 3 hari..
Pd hari 1st semua bergotong royong menyiapkan rumah TOT..
Penat 2 memang la..Bila buat bergotong royong rasa penat 2 xrasa sgt la..


Sorakan cheers plk xhenti2 dgn lagu2 yg sedap didengar bermula dr awl hingga akhir TOT..
Dgn baju Cheers yg berwarna-warni blh menarik hati juri..
Hari last plg best cz pengumuman Rumah TOT, Maskot dan Cheers terbaik diumumkan..

Debaran rasa tuttttt..tutttttt bila pengumuman dibuat..
Alhamdulillah Desasiswa Ayie JOHAN Rumah TOT..
Sejarah TOT berulang kembali pd thn nie..

Pembukaan TOT..


Harapan Ayie moga Desasiswa Ayie dpt memenangi semua acara yg dipertandingkan..hehe..

Chayyyyukkkkk!!!!!

DISLIKE Orang Yang PENGOTOR

Percaya or x ada org yg "Pengotor" kat atas dunia nie..

Pengotor???
Apakah semua nie..
Suke x kalau korang ada atau 'ter'ada kawan yg pengotor???
Mesti ada....

Maksud Ayie, kawan yg pengotor 2 macam dia buat something yg xelok or kurang senang kita tgk..
Cthnya, bila korang tgh mkn bersama kawan korang yg pengotor 2..

Tutttttt....Tutttttt....
Member korang 2 korek hidung plk depan korang yg tgh selera mkn..
Potong line tol la..


Korek jgn xkorek..


Apa yg korang rasa time 2???
Mesti korang marah tahap dewa punyer..
Kita selera tgh mkn dia sesenang hati jew korek hidung..Adesss!!!

Bg Ayie pun anti sgt dgn org yg pengotor cam nie..
Bkn benci kat diaorang tp xsuke perangainya yg agak pengotor..

Kalau nk korek hidung pergi la jauh2..Jgn suke hati jew nk korek hidung ada org or x..Nie baru 1st example..Byk g org yg pengotor..
Kita fikir gakz perasaan kita, kalau xsuke org yg pengotor faham2 jew la camne nk ubah sikap tuk jd org yg pembersih..

Utk kebaikan org lain dan diri sendiri jgk..
Jika kita kawan dgn org yg pengotor ia juga blh menjatuhkan maruah kita jgk cz dpt member yg pengotor..

Mesti org di sekeliling kita akn buat persepsi yg negatif kat kita sedangkan kita bknnye seorg yg pengotor tp yg pengotornya kawan kita..
Benarlah kata peribahasa yg menyebut "Banyak org byk ragam"..

Xsemua org kat dunia nie pembersih..
Awas!!! Kalau kita ada member yg pengotor sdh tentu kita kurang selesa dgnnya..

Kalau blh cam nk putus kawan jew..
Rasa2 Ayie org yg pengotor nie xfikir kot apa yg diaorang buat 2 salah or x kat org sekelilingnya..
Yea la kalau pengotor sudah tentu orang lain xmau berkawan lg..

Kena fikir gakz r wahai si pengotor jgn buat dont know jew..
Guna kepala otak jgn guna kepala lutut.. (Marah sikit)
Renung2kanlah..hehe

Nie beberapa cth perkara yg kerap kali dibuat oleh Si Pengotor:
Kentut depan member dgn bunyi cam meriam dan bau semua ada (petai,durian,belacan)

Kentut jew punyer keje..

Bersih sesuka hati jew (Depan muka member pun bersin gakz sampai kuar cendol,haha..
Cungkil gigi depan kawan (Lps mkn sambal cili mst nk buang kulit cili yg yg lekat gigi)..Weksss!!!Xleh bayang..
Meludah rata-2..(Dlm sinki,longkang,jalan,igt ang ke buat utk ang jew ke??)
Bau badan (Serba wangi mengalahkan perfume)
Blk yg bersepah (Semua ada cam tokang pecah or tempat pelupusan sampah,haha)

Kalau fikir2 blk kita kan adat yg menjadikan kita seorg yg beradat terutamanya dlm bab kebersihan..


Saya anti Kentut merata2..


Ayie bknnya nk marah, just nk tegur cikit bg mereka yg pengotor.. Kalau blh ubah, ubahla...Utk diri sendiri dan org sekeling kita jew..Buatlah something yg tidak melebelkan korang sebgai seorg yg pengotor..

Saya anti korek hidung..


Dlm Islam pun mementingkan kebersihan..
So, jdlah salah seorg yg pembersih ok..
Selamat Beramah!!!!