Pengikut Blog Ayie

Jumaat, 18 Mei 2012

Sabar Menghadapi Ujian DariNya..

Kadang-kadang kita DIUJI dengan KARENAH manusia..
Kita betanya pada diri:

"AKU TAK PERNAH buat orang lain cam tu, kenapa orang buat kat aku macam nie? Aku tak buat kat orang, kenapa orang buat JAHAT kat aku" 

Itulah sebenarnya UJIAN dan TARBIAH..
UjianNya ialah masihkah kita mampu BERSABAR dan BERBUAT BAIK, walaupun kita tak mendapat kebaikan juga?
TarbiahNya ialah supaya jangan buat pada orang lain, apa yang kita tak suka jika orang lain buat pada kita.. 

Diuji dan dapat PAHALA, sekali dengan pakej PENGAJARAN yang diajar di mana-mana..
Di saat orang lain buat jahat pada kita, MENGHINA kita dan MEMANDANG SINIS kepada kita..
Teruslah berbuat baik kerana hanya Allah yang MENILAI usaha kita..
Hanya Dia..

Sahabat ibarat CERMIN kita..
Contoh bila kita tengok cermin,
Kita nampak tudung kita tidak betul,
Kita BETULKAN jadi nampak elok..


Macam itulah sahabat,
Dia melihat silap kita lalu perbetulkan dan mengingatkan silap kita..
Bukan terus menghina dan melemparkan kata-kata sinis kepada kita..
Nilailah sahabat kita, yang BAIK, teruskan jadi TAULADAN..
Yang buruk harus DITINGGALKAN..

Sumber: Aii (Official)



AYIE PUTRA berkata-kata: SABAR itu separuh daripada IMAN..


Rabu, 16 Mei 2012

Selamat Hari Guru 2012

Assalamulaikum..
Lama xupdate belog..
Busy sangat2 sekarang nie..
So, entry aku hari ini ada apa pada tarikh 16 MEI tue???
Korang semua tahu di sebalik tarikh tersebut..
Hari ini adalah Hari Guru buat semua cikgu-cikgu & pensyarah yang banyak berjasa kepada kita..
Mula mengenal A, B, C..
Tahu tulis & baca..
Sehinggalah berjaya ke menara ilmu..
Memang besar pengorbanan guru kepada kita yang tanpa jemu & mudah putus asa mengajar kita dulu serta melayan karenah kita..
Banyak kenangan aku dengan guru-guruku ini..
Bila aku kenang balik memang bukan senang mereka nak mengajar aku & sahabat-sahabat aku dari tak tahu apa-apa sehinggalah aku tahu tulis & baca..
Tanpa jasamu cikgu, aku mungkin tak tahu semua nie sehingga aku mencapai kejayaan..
Buat semua guru-guru di seluruh negara SELAMAT HARI GURU..
Buat semua cikgu aku masa aku kenal dulu semasa Pra 1995 di Sekolah Menengah Kebangsaan Bunohan yang mana aku mula2 mengenal A, B, C..
Cikgu-cikgu di Sekolah Kebangsaan Bunohan dari tahun 1996-2001..
Cikgu-cikgu di Sekolah Menengah Kebangsaan Chabang Empat 2002-2008..
Dan semua pensyarah yang mengajarku sejak aku masuk USM dari 2009-2012..
Terima Kasih Cikgu..
Terima kasih untuk segala-galanya..
Begitu banyak ilmu guru-guru curahkan kepada ku sehingga menjadi seorang insan yang berjaya..
Hanya Allah sahaja yang boleh membalas jasa baik cikgu-cikgu semua..
Secebis doa ku pohonkan pada Ilahi agar semua guru dikurnakan kesejahteraan, kesihatan yang baik, diberkati olehNya dunia & akhir..
InsyaAllah..

" GURU INOVATIF MELONJAKKAN TRANFORMASI PENDIDIKAN NEGARA "


AYIE PUTRA berkata-kata: Jasamu cikgu tetap ku kenang..

Sabtu, 31 Mac 2012

Wordless#Saturday: Himpunan Solidariti Palestin





AYIE PUTRA berkata-kata: Semoga usaha ini diberkati olehNya..

Sahabat..Teman...Kawan...Friend..

Untukmu Sahabat..
Menurut Saidina Ali, katanya: Selemah-lemah manusia ialah mereka yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang di cari..
Tanpa sahabat, siapalah kita. Sahabat merupakan insan yang paling rapat dalam hidup kita, selain ibu bapa.

Sedangkan Nabi Muhammad juga memerlukan sahabat untuk menolong beliau dalam menyebarkan dakwahnya. Ketika ingin menyebarkan dakwahnya, Rasulullah telah pergi ke rumah Abu Bakar untuk memberitahu tentang kisah penghijrahan beliau. Lalu, Abu Bakar bertanya kepada Rasulullah, adakah Baginda memerlukan seorang TEMAN? Baginda menjawab, YA.

Untukmu Teman..

Maafkan aku, andai sepanjang persahabatan kita aku sering menyakiti hati mu, secara sedar ataupun tidak sedar. Sesungguhnya, diri ini sentiasa melakukan kesilapan..

Tegurlah aku..
Semoga dengan teguran itu dapat membuatkan diri ini lebih sempurna..

Ingatkan aku, andai aku terleka di buai mimpi indah dunia, sesunguhnya aku sering leka dengan duniawi yang penuh dengan keasyikan ini…

Sedarlah, kita berkawan bukan hanya di dunia, tapi kekalkan persahabatan kita hingga ke SyurgaNya...


 

 

AYIE PUTRA berkata-kata: Semoga Allah memberkati persahabatan kita. InshaAllah....

Isnin, 26 Mac 2012

Wordless#Monday: Diet Rasulullah



AYIE PUTRA berkata-kata: Moga menjadi ikutan semua..

Rabu, 21 Mac 2012

Wordless#Wednesday: Renungan



AYIE PUTRA berkata-kata: Tepuk dada tanya IMAN..

Happy Birthday My BFF

Assalamulaikum. Walaupun birthday my bff sudah berlalu kenangan sepanjang meraikannya masih segar dalam ingatan. Pelbagai perancangan dibuat dengan rapi bagi memastikan my BBF aku nie kena mandi tepung + air. Nasib baik xde telur, kalau tak dah jadi cenkodok. Dalam pukul 12.00 tengah malam aku dan geng2 aku bersiap sedia menunggu mangsa. Punyerlah lama menunggu sampaikan berlari ke sana ke mari bagi menjadikan rancangan kami semua menjadi. Siap ada pelakon terbaik lagi yang menjadi dalang2 untuk majlis nie.

Lupa nak bagi tahu, kami buat kejutan untuk sambutan birthday member aku nie sape lagi kalau bukan Azura. Memang kesian kat dia sebab kena mandi tepung. Apa2 pun aku & geng2 yang lain ingin mengucapkan Happy Birthday to you Azura. May Allah bless you Allah. Lambat lagi birthday aku nak sambut camnie jugak..huhuhu

Sedap kek nie..

Pakat mandi tepung..

Salji ke tue??

Kenangan yang xakan dilupakan..


AYIE PUTRA berkata-kata: Korang semua memang sporting..

Khamis, 15 Mac 2012

BUNOHAN: The Best Movie



AYIE PUTRA berkata-kata: 2 kali tengok movie yang sama..

Rabu, 14 Mac 2012

Movie Pilihan: 7 Petala Cinta

Assalamualaikum. Movie pilihan aku ialah 7 Petala Cinta ini bakal menemui penontonnya pada 15 Mac 2012. Dah lama aku menantikan filem romantik Islamik yg cukup indah & mengusik jiwa penonton. Antara pelakon dalam filem nia ialah Aeril Zafrel, Shima Anuar, Fizo Omar, Zalif Sidek dan Epy Raja Lawak. Semoga filem ini seperti Filem Ketika Cinta Bertasbih dulu yang popular di seluruh negara. Semasa aku tengok trailer filem nie macam filem sedih jugakla. Dulu Ombak Rindu berjaya menawan hati penonton di pawagam dengan emosi kerana ada yg menitiskan air mata melihat filem tersebut. Semoga filem 7 Petala Cinta sehebat cerita tue jugak. Mesti tengok!!!

SINOPSIS
Kisah mengenai cinta sesama manusia di antara seorang lelaki dan perempuan, cinta di antara seorang Islam dgn agamanya, cinta di antara ayah dan anaknya, cinta di antara guru & pelajarnya. Sebuah filem mengenai 7 PETALA CINTA. ATTAR, seorang yg berada dlm kejahilan sehinggalah bertemu dgn ABY IKWAN, seorg guru di Madrasah Qalbun Salim yg tlh mengajar ATTAR mengenai Islam. Dlm diam, ATTAR menyimpan perasaan terhadap SAIDATUL NAFISA, namun redha apabila SAIDAUL NAFISA bertunang dgn HAMKA. SAIDATUL NAFISA & HAMKA disatukan di dlm satu ikatan pertunangan & akan dikahwinkan sebaik sahaja HAMKA pulang daripada menuntut ilmu di Tanah Arab. Ditakdirkan, malapetaka berlaku & HAMKA dikatakan telah meninggal dunia. SAIDATUL NAFISA meneruskan hidupnya dgn tabah naamun ABY IKWAN, ayah kepada SAIDATUL NAFISA mahu anaknya cepat-cepat mendirikan rumah tangga supaya sinar kebahgiaan dpt kembali kpd SAIDATUL NAFISA. HILMA AQILA, adik kpd HAMKA juga menuntuk di tempat yg sama dgn SAIDATUL NAFISA. Hubungan di antara HILMA AQILA & SAIDAUL NAFISA spt adik-beradik. Semejak kematian HAMKA, keluarga SAIDATUL NAFISA menjaga HILMA AQILA seperti anak sendiri. NIDA, seorang wanita yg dipaksa menjadi elacur oleh ahli keluarganya sendiri telah bertemu dn ATTAR & terdetik rasa suka di hati NIDA. ATTAR cuba utk membawa NIDA kembali ke pangkal jalan yg benar, namun NIDA mempunyai niat yg lain terhadap ATTAR. Ditakdirkan, jodoh SAIDATUL NAFISA adalah dgn ATTAR namun pelbagai halangan datang menghalang hubungan mereka. Dapatkah SAIDATUL NAFISA & ATTAR bersatu? Apakah niat NIDA?



AYIE PUTRA berkata-kata: Di antara 7 Petala Bumi dan 7 Petala Langit, adanya 7 Petala Cinta.. 

Wordless#Wednesday: Demi Masa




AYIE PUTRA berkata-kata: Renungan bersama..

Isnin, 12 Mac 2012

Terbaik dari BUNOHAN

Assalamulaikum. Baru sempat nak update filem yang aku tonton pada hari sabtu lepas. Keinginan nak menonton filem Bunohan ini sejak trailer mula ditayangkan di Utube & facebook Bunohan membuatkan aku xsabar-sabar nak menontonnya. Pada 8 Mac 2012 filem ini ditayang di seluruh pawagam. Aku sempat tengok filem ini beberapa hari selepas itu disebabkan kekangan masa di mana aku dan kawan aku rancang nak pergi tengok masa mula-mula ditayangkan. Aku hanya pergi pawagam dengan sahabat baik aku iaitu Syuk. Sepatutnya kami pergi ke sana ramai lagi tapi yang lain xboleh join kitaorang. Ok, sebelum aku memberi padangan mengenai filem ini jom baca sinopsis filem ini dulu.


SINOPSIS
BUNOHAN adalah sebuah kisah tragik kasih sayang antara tiga beradik dan bapanya yang kian uzur. Kisah pergelutan mereka untuk merapatkan ikatan kekeluargaan dan restu, beransur ke arah keganasan, korupsi dan pembunuhan. Filem ini bermula jauh di kampung pedalaman bahagian selatan Thailand, berdekatan sempadan Malaysia. 'Bunga Lalang' atau Adil (ZAHIRIL ADZIM) mengambil bahagian dalam pertandingan tinju Tomoi yang melibatkan pertaruhan wang, maruah dan nyawa. Sahabat lama Adil sempat menyelamatkannya dari pinggir maut, mengubahkan mereka menjadi pelarian penganjur pertinjuan haram tersebut. Ilham, seorang pembunuh upahan dihantar untuk memburu mereka sesedang kedua-dua sahabat itu berada dalam perjalanan pulang ke Kampung Bunohan. Kampung Bunohan juga merupakan kampung halaman Ilham yang sudah lama ditinggalkan. Ilham tidak pernah pulang walaupun ketika ibunya berada di anjung nyawa. Pada waktu yang sama, Bakar (PEKIN IBRAHIM) abang sulung Adil juga pulang ke Kampung Bunohan kononnya untuk menjaga bapa mereka yang uzur. Perwatakan solehnya tersembunyi niat buruk seorang usahawan bercita-cita tinggi. Bakar seorang yaang berhati kejam yang sanggup melepaskan segalanya untuk mencapai kekayaan. Sekembali mereka bertiga ke kampung halaman di mana takdir mereka menunggu. Dalam bayangan kegelapan diri masing-masing timbul, memori silam yang dipenuhi keinginan, penghukuman, dan perasaan kehilangan. Dalam BUNOHAN, di sinilah bermulanya segala keperitan.



Pandangan aku mengenai filem ini adalah yang terbaik untuk filem aksi sebegini yang jarang dilakukan oleh pengarah-pengarah lain. Namun, Dain Said bangkit daripada filem pertamanya DUKUN yang tidak dapat ditayangkan atas sebab-sebab tertentu. Kebangkitan daripada itu membuatkan beliau tidak mudah mengalah dan terus bangkit sehinggalah menjadikan filem Bunohan yang terbaik. Dari segi jalan cerita yang menarik telah menjadikan penonton seperti aku lebih banyak berfikir untuk mengetahui perkara yang sebenar berlaku dalam filem. Agak berbeza dengan filem-filem yang lain kerana jalan ceritanya sangat simple menyebabkan penonton tidak banyak berfikir mengenai jalan ceritanya.

 
Di samping pelakon-pelakon yang hebat yang berdialog Kelantan 100% dalam movie nie harus dipuji kerana mereka sanggup belajar bahasa Kelantan bagi menyesuaikan lagi dengan filem ini. Visual dan latar pengambaran adalah bertaraf 5 bintang aku bagi kerana ia sehebat filem-filem Hollywood. Memang menarik visualnya menyebabkan mata aku terpegun melihat karya yang sebaik ini. Tahniah kepada pengarah filem nie. Paling aku suka semasa aksi tomoi di mana aksi-aksi yang dilakonkan nampak seperti real. Unsur kebudayaan masyarakat dalam filem ini seperti mak yong, serunai & main puteri telah menunjukkan masyarakat ketika itu kaya dengan budaya serta unsur-unsur mitos seperti buaya jadian, saka dan banyak lagi telah memberi impak kepada penonton yg berteka-teki antara kaitan unsur tersebut dengan cerita yang diketengahkan. Memang hebatla filem nie serta berbaloi membayar tiket untuk menonton filem ini. Sampai sekarang aku rasa nak tengok lagi agar aku lebih memahami apa yang ingin disampaikan dalam cerita ini. Jarang kita dengar hero yang berlakon dalam sesebuah filem tak mati untuk ending sesebuah cerita tetapi filem ini telah memberi kelainan di mana hero semuanya mati Ilham, Pok Eng & Adil kecuali yang jahat sahaja hidup iaitu Bakar. 


 
AYIE PUTRA berkata-kata: 5 BINTANG untuk Filem BUNOHAN..

Ahad, 11 Mac 2012

Wordless#Sunday: Majlis Makan Malam HAAK


AYIE PUTRA berkata-kata: Dapat juga bersalam dgn Dato' Pa..

Khamis, 8 Mac 2012

Selamat Hari Wanita Sedunia

Assalamualaikum. Hari ini 8 Mac 2012 merupakan Hari Wanita Sedunia buat semua kaum Hawa. Tak kiralah sama ada kanak-kanak, ibu-ibu, remaja wanita dan sebagainya yang bergelar Hawa. Tarikh ini disambut bagi meraikan hari wanita yang banyak berjasa kepada keluarga, negara dan sebagainya.

Aku ingin mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada ibukku yang banyak berjasa kepada keluargaku serta semua yang bergelar wanita.

" Perempuan bukan dijadikan di atas kepala untuk sanjung dan dipuja. Perempuan juga bukan dijadikan daripada alas kaki untuk di pijak-pijak sebagai alas kaki. Tetapi perempuan dijadikan dari tulang rusuk kiri lelaki, dekat dengan hati untuk disanyangi, dekat dengan tangan untuk dilindungi.."

 

AYIE PUTRA berkata-kata: Selamat Hari Wanita..

Ahad, 4 Mac 2012

Sepanjang Cuti Semesta Lalu

Assalamulaikum.. Walaupun sudah lama berlalu namun aku nak tunjukkan gambar mengenai masakan yang aku buat semasa cuti semesta lalu. Boring duk saja-saja kat umah aku cuba buat pelbagai masakan. Lelaki pandai masak macam aku ini mempunyai satu kelebih sebab boleh merasai masakan air tangan sendiri. Kalau kahwin nanti bolehla tolong isteri di dapur. Pelbagai masakan aku buat cuma gambar hanya sedikit sahaja yang sempat aku snap..

Kek Batik

Kek Belang

Kek Oren

Kek Pandan

Puding Koktail Pelangi

Kek Pandai Berkismis

Ayam Goreng Berempah

AYIE PUTRA berkata-kata: Untunglah kalau isteri aku memilih aku sebagai suaminya..hehe

Jumaat, 2 Mac 2012

Berdebar-debar Tunggu Result

Assalamualaikum.. Hah, result STPM dah nak kuar rabu nie? Nervous..Nervous.. Tidur pun xlena, makan tak lalu (2 kali tambah adala..hehe) dan bermacam2 gelagak lagi bila result dah nak kuar. Yang nervous tue bukan akan tapi adik-adik junior aku terutamanya pelajar-pelajar Sekolah Menengah Chabang Empat, Tumpat, Kelantan. Sekolah lama aku dulu dari tingkatan 1 sampailah tingkatan 6 aku belajar di situ. Banyak kenangan manis yang tak akan aku lupakan sepanjang aku dan sahabat-sahabatku semasa di tingkatan 6.

Paling best kat sini dapat cikgu2 yang baik. Pelbagai usaha dilakukan oleh mereka sepanjang aku ambi STPM nie. Aku bukannya pelajar yang pandai pun. Namun, aku mahu belajar ke arah itu. (Lari topik suda). Kembali ke topik asal, masa nak tunggu result STPM paling aku takut. Semua pakat tanya aku agak2 dapat berapa terutamanya mak dan bapa saudara aku. Lagi la tambah nervous aku. Aku terima je result itu dengan reda kerana aku dah buat sehabis baik semasa exam tersebut. Semakin dekat result nak kuar semakin takut. Ingat lagi malam sebelum result kuar pagi esok aku asyik memikirkan result je sampai nak tidur pun tak lena (Brape A la yang aku dapat).

Pagi result kuar dalam pukul 10 or 11 pagi cikgu2 dah bagi result. Masa tu aku duk kat umah lagi. Ingat nak datang tengahari sikit sebab malu kat cikgu2 kalau result aku teruk. Siap check result dgn sms lagi nak tahu keputusan namun tak ada respon pun. So, aku berpakat untuk pergi ambil result bersama2 sahabat baik aku Yana(Fitriyana). Masa sampai sekolah tu aku buat muka tebal je pergi ambil result. Alhamdulillah, result STPM aku ok. Aku dapat 5P bagi kertas Pengajian Am, Bahasa Melayu, Geografi, Sejarah & Ekonomi. Berapa A dapat??Biarlah rahsia yang penting aku dalam top 3 yang cemerlang kat sekolah aku. Syukur sangat kerana dapat membalas jasa2 cikgu dan kedua-dua ibu bapaku yang bersusah-payah ingin melihat aku berjaya. Kini, aku sudah berjaya di menara ilmu (USM). Korang bila lagi?

Semoga junior-junior di SMKCE mendapat result yang cemerlang. Buktikan kita semua boleh berjaya..


AYIE PUTRA berkata-kata: Kejayaan dicipta oleh pelajar biasa yang berusaha secara luar biasa..

Khamis, 1 Mac 2012

Wordless#Thursday: Tak Sempat Tengok


AYIE PUTRA berkata-kata: Dengar orang cakap Adnan Sempit 2 lagi best..

Rabu, 29 Februari 2012

Tamat Sudah Sampling

Alhamdulillah.. Sampling aku sudah habis untuk Final Year Project.. Setelah 11 kali sampling di Kedah (2 minggu sekali) teruji mental dan fizikal semasa sampling tersebut. Terpaksa meredah semua perkara semasa sampling dijalankan. Masuk sungai, ukur sungai, ambil air sungai dan bermacam2 lagi. Setiap ukuran kualiti air dan ambil sampel air dilakukan di kesemua sungai. Dalam 16 sungai aku dan geng projek nie pergi buat sampling sambil dibantu penyelia.

Paling mencabar, aku dan geng aku terpaksa menghidu pelbagai bau yang ada dalam pelbagai sungai tue. Busuk usah cakapla, ada sungai penuh dengan sampah, tahi, sisa-sisa buangan kilang dan banyak lagi. Tapi sekarang dah tidak lagi sebab sampling di sana sudah habis. Yang paling aku tak tahan muka mula hangus dibakar oleh sinaran mentari ketika kajian dilakukan.

Memang busy giler masa tue, lepas sampling aku and the geng kena selalu pergi lab untuk buat analisis makmal.. Dalam 3 4 hari jugakla sampai tertidur di dalam lab. Itulah kenangan aku dan geng aku sepanjang sampling ini dijalankan. Sekarang dah start key in data yang diambil semasa sampling dan bermulalah kesibukan utuk menulis report plk. Tengoklah picture kami semasa sampling tersebut. Walaupun penat tapi kami enjoy sebab boleh tambah pengalaman untuk sambung master nanti. InsyaAllah..






AYIE PUTRA berkata-kata: Berbaloi jika FYP nie dapat A..

29 FEBRUARI

Assalamulaikum..Topik hari ini, kenapa 29 Februari???Nak tuhu apa yang istimewa pada tarikh tersebut. Hanya 4 tahun sekali sahaja 29 Februari ada dalam kelendar kerana tarikh tersebut merupakan tahun lompat. So, bagi mereka yang menyambut ulangtahun kelahiran, ulangtahun perkahwinan dan sebagainya korang pasti tertunggu2 tarikh tersebut. 

Sangat unik sekali sebab mereka yang lahir pada tarikh 29 Februari sebab sambut birthday hanya 4 tahun sekali. Bagi aku tarikh birthday aku pada tarik 7 Jun. Tiap2 tahun boleh sambut birthday. Berbeza dengan mereka yang sambut birthday pada tarikh 29 Februari kerana mereka tidak boleh sambut setiap tahun.



AYIE PUTRA berkata-kata: Mereka yang lahir 29 Februari ialah mereka yang lambat tua..

Isnin, 20 Februari 2012

Semesta Baru Azam Baru..

Assalamualaikum.. Lama xupdate blog disebabkan kesibukan, Takde mood nak tulis & banyak masa dihabiskan untuk bercuti di kampung sepuas-puasnya, (cuti sebulan je pun). Hari ini aku semangat sekali nak mengupadate my blog kerana hari ini merupakan first day aku start kuliah untuk semesta akhir. Tidak lama lagi aku akan konvo. Tak silap aku dalam bulan 9 kot..

Bermulalah kuliah pertama aku untuk semesta akhir ini.. Semangat berkobar-kobar nak pergi kuliah.. Moga semangat aku ini berkekalan sehingga akhir semesta ini.. Azam aku untuk last sem ini aku xmahu lagi mengulangi kegagalan lalu dan aku harus bangkit dari mimpi-mimpi kejayaan lalu agar aku x leka untuk mencipta kejayaan yang lebih baik daripada itu. Ya Allah berkatilah usaha-usahaku ini.. Amin..


AYIE PUTRA berkata-kata: Hadiah paling bermakna ini untukmu ayah dan ibuku..

Wordless#Monday::Berdikari



AYIE PUTRA berkata-kata: Moga ia dipermudahkan olehNya..

Ahad, 19 Februari 2012

Isnin, 6 Februari 2012

Movie Terbaru:Hantu Dalam Botol Kicap

Assalamualaikum. Movie pilihan aku hari ini ialah Hantu Dalam Botol Kicap. Sebelum nie korang dah tengok kan filem hantu genre seram iaitu Sumpahan Kum Kum. Hantu Dalam Botol Kicap nie bagi aku sangat unik kerana tajuknya pun buat aku nak tergelak. Macam pelik erk? Tapi filem ini benar-benar kerana ia merupakan filem bergenre komedi dan seram. Mesti gelak sakan bila tengok nanti. Antara barisan pelakon filem ini antaranya ialah Angah Raja Lawak  sebagai Hantu Botol Kicap, Mon Ryanti (Rina), Zalif Sidek (Epul), Mohd Mikail Andre b Nazrul Andre (Azri) Maimon Mutalib (Nenek Temah), Wawa Zainal (Puteri), Ruzaidi Abdul Rahman (Hussin) dan Zila Bakarin (Aminah). Filem ini bakal ditayangkan pada 9 Februari 2012.

SINOPSIS
Aminah dan suaminya, Hussin pulang ke kampung bersama tiga orang anak mereka, Azri, Epul dan Rina. Aminah ingin meminta ibunya, Nek Temah menjaga ketiga-tiga anaknya. Nek Temah merupakan seorang dukun dikampungnya. Hari pertama tiga beradik itu di rumah Nek Temah, mereka diberitahu tentang pantang larang di rumah tersebut. Pertama, mereka tidak boleh keluar rumah selepas maghrib dan kedua, mereka tidak boleh masuk bilik misteri yang diikat selempang merah. Ketika Nek Temah keluar mengubat, Epul terpandang bilik yang diikat selempang merah dan kedengaran bunyi botol berlaga dari dalamnya dan hendak cuba membuka pintu tersebut tetapi terhalang kerana Nek Temah berdiri di belakangnya. Pada suatu hari, Nek Temah menyuruh cucu-cucunya menangkap, mencabut bulu dan menyembelih ayam. Nek Temah ingin mengajar mereka agar bekerjasama dan akhirnya mereka berjaya menyempurnakan tugasan tersebut. Semasa makan, Rina teringin untuk makan nasi bersama kicap. Epul mencadangkan agar mereka membuka pintu misteri tersebut. Ketika pintu terbuka, tangan Rina luka dan Epul menggunakan kain pengikat botol untuk membalut tangan kakaknya.Seekor hantu terlepas dan hampir mencekik Rina tetapi disergah oleh Nek Temah.



AYIE PUTRA berkata-kata: Gelak tengok filem Suatu Malam Kubur Berasap..haha

Wordless#Monday::Maafkan Aku


 
AYIE PUTRA berkata-kata: Aku hanya insan biasa..

Sabtu, 4 Februari 2012

Salam Maulidul Rasul

Assalamualaikum.
Hari ini 5 Ferbruari 2012 bersamaan 12 Rabiulawwal 1433H merupakan hari ulangtahun kelahiran Nabi Muhammad SAW..


AYIE PUTRA berkata-kata: Engkaulah Idola kami Ya Muhammad..

Wordless#Sunday::Cinta Yang Hakiki



AYIE PUTRA berkata-kata: Cinta kepada Allah yang kekal abadi..

Khamis, 2 Februari 2012

Wordless#Thursday::Ramli oh Ramli


AYIE PUTRA berkata-kata: Pemes betol Ramli sekarang..hahaha

Sabtu, 21 Januari 2012

Selamat Pengantin Baru

Assalamulaikum..
Tahniah ducapkan kepada Ally Iskandar kerana telah mendirikan masjid beberapa hari lalu..
Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat..
SELAMAT PENGANTIN BARU..



AYIE PUTRA berkata-kata: Aku bila pulak nak kawin???hahahaha

My Favorite Song!!!

Assalamualaikum..
Pernah tak korang dengan lagu nasyid nie..
First time aku minat lagu nie lepas aku menonton video perkahwinan pasangan yang mengikut Islam..
Majlisnya simple tapi menarik..
Kerana semuanya dibuat bersederhana..
Bersederhana inilah yang dituntut Islam..
Hehe..
Aku asyik bincang topik perkahwinan jew sekarang nie..
Cuti2 sempena Hari Raya Cina ramailah yang mendirikan rumah tangga..
Sangat tersentuh hati aku bila mendengarnya..
Nie lirik lagunya..

SAAT LAFAZ SAKINAH – Far East
Heningnya,
Sunyi suasana,
Lafaz sakinah bermula..

Apa rasa,
Diterjemah hanya,
Sebak abah tangis ibunda...
Adalah aku wali puteriku,
Serah kini amanahku ini padamu,
Nafkahilah dia curah kasih dan cinta,
Lebih dari yang ku berikan kepadanya...

Chorus

Dulu esakannya sandar di bahuku,
Tangisannya kini ku serah padamu,
Bukan bermakna dia bukan milikku,
Fitrahnya perlukanmu,
Jadikanlah dia wanita syurga,
Mengerti benar akan maharnya,
Taat itu bukan hanya pada nama,
Indah ia pada maksudnya,

Ku akur,
Akan pesanmu,
Puterimu kini amanahku,

Iringilah,
Dengan doamu,
Bahagia kami dari redhamu...

Ulang Chorus


AYIE PUTRA berkata-kata: Inginkan perkahwinan nanti yang bersederhana tapi bahagia..Amin..

Wordless#Saturday:: Just For Fun



AYIE PUTRA berkata-kata: Dah banyak kali aku tengok movie..The best movie for me..

Jumaat, 20 Januari 2012

Berhati-hati Memilih SAHABAT

Bukan senang nak cari sahabat yang betul2 sahabat..
  Kebanyakannya, hanya ada bila ada kepentingan..
  Ayat2 manis, muka2 comel semua ada time perlu,
Time tak perlu, pandang pun xnak, apatah lagi berhubung..
Biarlah apa yang orang nak buat pada kita..
  Semua tue hanya ujian Allah bagi nak uji iman kita..
  Sebab antara kita, bukan semuanya sempurna..
  Dan biarlah apa yang orang nak buat pd kita,
Sebab fungsi kita membant
u dan memberi selagi termampu,
Takpelah, pahala kita dapat tolong orangkan..:)

Bila terlalu berharap dan bergantung pada manusia,
Kita akan rasa jatuh dan lemah,
Sedangkan ALLAH, sekalipun tak pernah tinggalkan kita,
Sekalipun tak pernah, cuma kita, yang selalu lupakan Allah,
Jangan risau, dalam ramai2 orang dalam dunia nie, Allah dah hadirkan ramai lagi sayang kita,
Ramai lagi yang concern pasal kita, ramai lagi yang ikhlas dan jujur berkawan dengan kita..
Hargailah mereke sebaik2 mungkin..:)



AYIE PUTRA berkata-kata: Kerana SABAHAT membawa kita ke arah kebaikan dan kerana SAHABAT juga membawa kita ke arah keburukan jika salah memilih SAHABAT..

Selamat Pengantin Baru

Assalamulaikum..
Kenduri sana sini bila musim cuti Raya Cina nie..
Tanggal 26 Januari 2012 my cousin Farahana aka Farah akan melangsungkan perkahwinan..
Alhamdulillah, bolehla Ayie makan gulai kawah..
Nak tunggu yang sendiri punya lambat lagi la..
Jodoh pun xde lagi macam mana nak kawin..(promote nampak)hehe
Aku akan balik ke Kelantan pada 23 haribulan..
Sempat lagila nak beli hadiah untuk my cousin tue..
Korang ada cadangan x nak hadiahkan apa yang sesuai untuknya???
Ayie tengah blur2 lagi nak cari hadiah apa..
Nanti kena survey dulula kat kedai..
Tunggu & lihat nanti apa hadiah aku akan berikan..
Jengjeng!!!
Dengar ura-ura tema perkahwinan my cousin warna hijau..
Ok, gak warna ini..
Bagi Ayie lebih suka warna purple..
Tak tahula kenapa warna nie menjadi pilihanku..
Mungkin aku pelajar USM kot..(gurau jew)hahaha
Last sekali, Ayie nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU..
Semoga berkekalan hingga akhir hayat sempanjang melayari bahtera hidup..



AYIE PUTRA berkata-kata: Ada sape-sape nak jadi bakal isteri saya tak??(ayat poyo)hahaha..

Perubahan DRASTIK Aku

Assalamulaikum..
Baru hari aku berkesempatan nak update my blog..
3 minggu nie busy dengan final exam..
Alhamdulillah, semalam exam aku telah tamat..
Rasa happy sangat sebab bebas daripada tekanan dan terpaksa menghadapi pelbagai rintangan..
Kenangan manis dan pahit yang aku alami sepanjang aku berada di semesta 5 ini..
Tapi, semua itu mematangkan aku agar menjadi lebih kuat dan bersabar untuk menghadapinya..
Mengharungi rintangan dan dugaan..
Back to my topic ialah berkaitan dengan tajuk entry aku nie..
Perubahan DRASTIK Aku Semesta nie..
Apa yang berubahnya???


Ok2, aku hanya nak share dengan korang akan perubahan aku dalam menghadapi peperiksaan semesta nie dengan semesta lepas..
Memang perubahan drastik yang telah aku buat..
Ini mungkin keazaman aku nak berjaya seperti orang-orang lain juga..
Aku ambil contoh paling dekat, aku juga mahu seperti kawan-kawan aku juga..
Ada yang cemerlang dengan mendapat keputusan yang cemerlang dari segi pointer dan ANUGERAH DEKAN..
So, dalam hati aku berkata tak mustahil aku boleh cemerlang seperti mereka jika aku mahukannya dengan berusaha bersungguh-sungguh..
Teringat lagi kata-kata pengetua aku masa sekolah dulu..
" Bukan Senang Nak Senang dan Bukan Susah Nak Susah "
Pilihan itu terletak di tangan kita sendiri mahu berubah atau tidak..
Lagi pun aku tak mahu menghampakan kedua-dua ibu bapaku yang banyak berjaya kepada aku..
Dengan kejayaan inilah aku mampu membalas jasa-jasa mereka..
Lagi pun aku nak sulung, mestilah aku menjadi abang yang role model kepada adik aku..
Kesedaran inilah membuatkan aku terdetik untuk menjadi insan yang berjaya seperti sahabat-sahabat aku..
Kata-kata azimat pengetua aku lagi..
" Bukan kita melihat orang lain berjaya tapi biar orang lain melihat kita berjaya "
" Kalau ada 1000 orang yang terbaik, aku adalah salah seorang daripadanya, kalau ada 100 orang terbaik,aku adalah salah seorang daripadanya, kalau ada 10 orang terbaik, aku adalah salah seorang daripadanya dan kalau ada 1 orang terbaik akulah orangnya "
Bila aku terfikir balik kata-kata tersebut telah menjadikan satu aspirasi untuk aku mencapai kejayaan..
Sebelum ini aku terbuai dengan kejayaan yang lalu tanpa memikirkan untuk mencipta sejarah baru..
Kata-kata pegetua aku yang nie aku mencabar diri aku untuk melakukan perubahan drastik ini..
" Leka dan dibuai dengan kejayaan lalu tak bermakna kejayaan baru akan tercipta "
" Kejayaan dicipta oleh pelajar biasa yang berusaha secara luar biasa "
Ada ke kejayaan yang dimiliki oleh insan-insan seperti Nik Nur Madihah amnya tanpa berusaha..
Tak bukan, kejayaan mereka kerana semangat, keazaman dan usaha mereka..
Tak mustahil mereka boleh berjaya dan tak mustahil juga aku boleh berjaya jika aku berusaha..
Lagi pun sembelum nie aku kurang motivasi macam mana nak jadi insan yang berjaya..
Lihat sajalah keluarga aku, mereka berjaya sebagai pensyarah dan cikgu kerana usaha mereka..
" Yang bulat tak akan datang bergolek, yang pipih tak akan datang  melayang "
Keazaman aku mula berubah drastik ketika aku balik kampung hari tue..
Emak aku pesan kat aku belajar bersungguh-sungguh..
Di samping bapa saudaraku yang mendapat manfaat apabila dia mendapat pointer tinggi dan berjaya dengan cemerlang..
Kesan motivasi inilah aku mahu bangkit, yang aku boleh berjaya juga seperti mereka..
InsyaAllah aku akan buktikan..
Antara perubahan DRASTIK aku ketika menghadapi peperiksaan semesta ini..
Banyak baca buku motivasi dan rahsia-rahsia pelajar yang telah berjaya..
Set my mind aku boleh membuat dengan terbaik..
Banyak masa untuk study banyak berubah daripada semesta lepas..
Buat kerangka dan formula untuk memahami subjek yang aku ambil..
Masa exam yang aku ubah secara drastik pergi ke Dewan Peperiksaan awal sejam..
Sebelum ini dekat nak mula exam baru pergi, cam exam pukul 9.00pagi, pukul 8.00 pagi aku dah pergi..
Sebab kalau pergi awal kita boleh refesh balik tajuk-tajuk dengan tenang tanpa terburu-buru..
Nie antara resepi kejayaan yang telah dibuat oleh pelajar-pelajar yang cemerlang..
Yang paling penting setiap kali nak exam aku selalu call ibu bapa aku terutamanya ibu aku supaya mendoakan anaknya sipaya dapat menjawab soalan dengan baik dan mendapat restunya..
Dan tak lupa selalu buat Solat Hajat selepas solat wajib dan ketika tengah malam selepas bangun tidur sekejap serta banyakan berdoa kepada Allah moga dipermudahkan urusanku..
Itu sahaja yang sempat aku kongsikan untuk korang semua..
Semoga perubahan DRASTIK ini membawa aku kejayaan seperti insan-insan lain juga..
" Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian..
Yang baik itu datangnya dari Allah, yang buruk itu adalah kelemahan aku sendiri..
" Kejayaan adalah hak milik setiap insan yang berusaha bersungguh-sungguh "
Thanks sudi baca..
Moga bermanfaat..
Sekadar perkongsian..
^____^

PILIHAN terletak di tangan anda!!!

AYIE PUTRA berkata-kata: Aku BANGKIT demi harapku dan harapanmu..


Wordless#Friday: Macam-macam Ada



AYIE PUTRA berkata-kata: Nak cari jugakla satu, berkenan..