Pernah x mkn kueh nie..
Kuih nie pemes kat Kelantan..
Nama kueh nie Apam Bakar..
Kueh nie ada story kenapa org panggil apam..
Kalau kat negeri luar susah nk tengok kueh nie..
Memang sedap kueh nie..
Kat kelantan dulu2 apam ni salah satu kuih yg dihidangkan masa buat kenduri tahlil untuk 40 hari..
Mungkin adat org Kelantan kot buat keh nie masa tahlil yg ke 40 hari..
Kueh ini juga sesuai untuk ibu2 yg dlm pantang sbb resipinya ada halia dengan lengkuas..
Nk yg sedap kena bakar dgn dapur kayu macam bakar kueh baulu..
Nie adalah resepi nk buat kueh apam..
Tryla buat..
Senang jew..huhu
APAM BAKAR
Bahan2nya:
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 sudu teh lada hitam
~~~semua bland dan ambik airnya saje..
1 sudu besar yis mauripan
4-5 biji pisang~~~dibland
1 cwn gula~~~manis ikit sesuailh
1/2 paket tepung beras
air secukupnya
kelapa putih~~~digaul sedikit garam untuk mkn ngan apam nnt..
Cara2nya:
Masukkan air halia n gula kedlm bland..
Masukkan tepung n sedikit air bland hingga tepung sebati..
Adunan agak2 cair-pekatnya mcm adunan kuih ketayap..
Lepas tuang adunan td kedalam bekas besar@besen,periuk ke janji bekas suda..
Masukkan pisang dan akhir sekali letak yis kacau2 biar rata..perap adunan ni selama 4-5 jam..
Lepas tu bolehlh bakar kat kuali ..letak mnyak sikit kat kuali mcm kita buat penkek biasa tu..
Kalau nk buat mnum ptng buat adunan belah pg,ptng boleh bakar..
Selamat mencuba..hehe
P/S:Senang jew nk buat kueh nie..Apam bakar makan bersama kelapa, sedap sehingga menjilat ibu jari kaki..Oppsss!!!Silap, sedap sehingga menjilat ibu jari..Belum cuba belum tau!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan